DESPRE IMPLANTUL DENTAR
Implantul Dentar
Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

In plus, implantele permit inlocuirea dintilor absenti fara sa se atinga de dintii dvs. sanatosi. Contrar puntilor clasice si protezelor partiale nu este nevoie sa fie afectati in vreun fel dintii vecini.
Implantul este confectionat din titan, titanul fiind un material biocompatibil, astfel incat osul reuseste sa-l integreze in interiorul lui prin fenomenul de osteointegrare.

Cine este candidat pentru implant?

In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare, medicul specialist poate cere un set de radiografii speciale, si analize de sange.

Este varsta o problema?

Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare. Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, probabil ca sunteti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dumneavoastra dentar.

Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?

Dupa testele de care vorbeam se incepe interventia de plasare a implantului. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi. Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.

De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

Este dureroasa interventia?

Aplicarea implantelor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp. Regiunea in care s-a intervenit poate fi edematiata (umflata) cateva zile dupa, iar durerile de intensitate redusa care ar putea sa apara se remit de cele mai multe ori cu antalgice usoare.

Cum imi vor afecta implanturile dentare viata?

Implantele sunt fixate in os si se comporta ca proprii dvs. dinti cand mancati, vorbiti sau radeti. Majoritatea pacientilor nu fac diferenta intre dintii naturali si noii lor dinti.
Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali. Acest lucru inseamna ca puteti manca si bea ca de obicei.

Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii. Persoanele care pana atunci erau jenate si ingrijorate din cauza problemelor sunt intotdeauna coplesite de ceea ce noua lor dantura poate sa faca pentru increderea in sine.

Voi putea mesteca cu aceeasi forta si presiune ca si cu dintii naturali?

Da! Dupa o scurta perioada de adaptare capacitatea de masticatie este comparabila cu cea a dintilor naturali.

 

Despre ortodontie
Ortodontia se ocupa cu pozitionarea corecta a dintilor la nivelul aparatului dento-maxilar, mai exact cu rezolvarea anomaliilor dento-maxilare.

Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti. Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca.

Tratamentul ortodontic va avea obligatoriu doua etape : cea de tratament propriu zis ce presupune repozitionarea dintilor urmata de contentie ce va asigura mentinerea rezultatului.

Tratamentul se realizeaza cu ajutorul unor aparate ortodontice care pot fi:

Aparat ortodontic mobil

Aparat ortodontic fix cu brackets

  • metalici
  • ceramici
  • metalo-ceramici
  • linguali – Incognito

Un zambet minunat cu aparate ortodontice invizibile

Adulti, adolescenti sau chiar copii pot beneficia acum de un tratament ortodontic cu aparate fixe aplicate pe fata interna a dintilor, total „invizibile”. Un ochi neavizat nu le poate depista, astfel ca puteti zambi cu incredere, stiind ca secretul este bine pastrat!

Aparatele ortodontice invizibile sunt create printr-o tehnologie aparte, ce presupune scanarea si analiza computerizata a suprafetelor dentare in laboratorul din Germania – sistemul Incognito introdus de dr. Dirck Wiechmann fiind cea mai performanta tehnica linguala in momentul de fata.

Tratamentele ortodontice linguale prin tehnica Incognito se adreseaza oricaror probleme de aliniere dentara (inghesuire), ocluzie (muscatura) sau spatieri dentare (datorate pierderii dintilor din diferite motive). Bracket-urile sunt fabricate din aur, individualizat pentru fiecare pacient.

Avantajul major este cel estetic, fiind „invizibile” – avantaj crucial pentru pacientii cu o viata sociala si profesionala activa. De asemenea , tehnica este extrem de utila la pacientii adulti cu ocluzie adanca acoperita sau ocluzie inversa.

Un alt avantaj important este acela ca suprafata linguala pe care se aplica bracket-urile este mai rezistenta la atacul carios, fiind permanent scaldata in saliva, astfel incat tehnica este recomandata celor ce au demineralizari (pete albe) pe suprafata vestibulara.

Faza de acomodare a pacientului cu aparatul dentar lingual dureaza maxim 2 saptamani, adaptarea fiind facilitata de designul plat, perfect adaptat la suprafata dintilor.

Pentru aparatele ortodontice linguale costul este insa mai ridicat decat al aparatelor dentare clasice, existand si cazuri cu grad mare de dificultate a caror rezolvare presupune folosire aparatelor fixe clasice (aplicate pe fata vestibulara).

Cum pot sa beneficiez de un aparat dentar invizibil?

Primul pas pe care trebuie sa il parcurgem pentru a beneficia de un zambet de invidiat prin purtarea unui aparat ortodontic lingual este vizita la medicul specialist orotodont. In cadrul unei consultatii de specialitate medicul ortodont va discuta cu pacientul pentru a intelege care sunt aspectele care il nemultumesc in ceea ce priveste dantura sa, si care ar fi rezultatul pe care si-l doreste pacientul. Aceste informatii sunt analizate impreuna cu radiografiile, fotografiile de diagnostic si modelele de studiu si constituie fundamentul pentru construirea planului de tratament.

Urmatoarea faza este aceea a realizarii amprentelor de silicon si trimiterea acestora la laboratorul din Germania. Braketurile se vor realiza prin scanarea si analiza computerizata a suprafetelor dentare si vor fi livrate in conformatoare speciale; aplicarea acestora va fi pe fata linguala a dintilor. Aparatul lingual este fix, adica nu se poate indeparta din cavitatea bucala, decat la sfarsitul tratamentului.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv.

Progresul tehnicii permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele dentare sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dintilor.

In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa.

In cazul adultilor tratamentul poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea. Tratamentul este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului, implicit a cariilor.

Din cauza alimentatiei pe care o primeste copilul, se inregistreaza in ultimul timp o crestere spectaculoasa a numarului celor care au nevoie de aparate dentare; in prezent 1 din 2 copii necesita acest tip de tratament.

Pentru copilul intre 8 si 11 ani este recomandat aparatul mobil, care stimuleaza si dezvoltarea oaselor. In cazul acestui tip de aparat, tratamentul depinde foarte mult de dorinta copilului de a respecta prescriptiile, de a purta aparatul atat timp cat este necesar, lucru extrem de dificil la aceasta varsta. De aceea, medicii nostri colaboreaza cu parintii, facandu-l pe copil sa inteleaga ca purtarea aparatului nu este ceva optional, ci un tratament necesar care trebuie acceptat ca atare.

In cazul aparatului fix (placute lipite pe fiecare dinte – brackets) exista avantajul ca tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul. De aceea, nu poate suplini actiunea aparatelor mobile. Exista totusi cazuri cand tratamentul cu aparatul fix este suficient.

Instructiuni de folosire a aparatelor dentare fixe:

Mentineti dintii si gingiile foarte curate. Spalati-va pe dinti si folositi periuta speciala interdentara pentru igienizarea bracket-urilor conform indicatiilor.
Renuntati la obiceiurile daunatoare: suptul degetelor, rosul unghiilor sau al creionului, etc.;
Programati-va pentru profilaxie profesionala o data la 3 luni;
Nu mestecati alimente tari, lipicioase sau cu un continut crescut de zahar;
Nu mestecati guma;
Nu consumati caramele, dropsuri sau bomboane tari;
Nu consumati fructe ( mere, pere, piersici, prune, etc ) si legume tari decat taiate in felii mici;
Nu roadeti carnea de pe oase;
Nu mancati covrigi tari;
Nu incercati sa spargeti in dinti cuburi de gheata sau nuci;
Nu consumati lamai;
Nu consumati porumb direct de pe cotor;
Nu consumati pizza decat taiata in bucati mici;
Nu mancati niciodata crusta de pe margine.
Instructiuni de folosire a aparatelor dentare mobile:

Aparatul ortodontic mobil va fi tinut in cavitatea bucala 20 ore pe zi (noaptea, si se completeaza ziua pana la 20 ore);
Aparatul nu se poarta la scoala si in timpul practicarii diverselor sporturi;
In timpul meselor, pacientul nu va purta aparatul ortodontic mobil.
Igienizarea aparatului:

Igienizarea se face la fiecare indepartare din cavitatea bucala;
Igienizarea se face prin spalare cu apa si sapun, cu ajutorul unei periute de maini, insistandu-se asupra marginilor, spatiilor dintre fragmente si suruburilor;
Se clateste cu apa calduta.
Igienizarea cavitatii bucale:

Se face la fiecare aplicare a aparatului in cavitatea bucala;
Clatirea gurii cu apa de gura dupa fiecare periaj;
Control pentru igienizare profesionala la 3 luni sau de cate ori este nevoie.
Activarea aparatului ortodontic mobil se face cu cheita speciala primita odata cu aparatul, conform indicatiilor medicului:

Intotdeauna in sensul aratat de sageata, la intervale exacte de timp (conform indicatiilor medicului), seara;
Inainte de activare, aparatul va fi purtat cel putin 1-2 ore.
ATENTIE: nu va fi activat dupa o perioada de repaus. Dupa activare se trece imediat la purtarea aparatului.

Este obligatorie prezentarea la control atunci cand apar probleme cum ar fi:

Imposibilitatea aplicarii corecte a aparatului, conform indicatiilor primite de la medic;
Lipsa de stabilitate a aparatului;
Deteriorarea aparatului;
Durere;
Va rugam sa ne contactati ori de cate ori aveti nelamuriri sau apare vreo problema.
Este obligatorie prezentarea la control conform indicatiilor medicului.
In primele 7-10 zile de la aplicarea aparatului ortodontic mobil, s-ar putea sa resimtiti o usoara hipersalivatie ( exces de secretie salivara ) sau dificultati in inghitirea salivei. Aceste mici neajunsuri dispar complet dupa trecerea acestui interval de timp daca aparatul este purtat correct.
Se recomanda exercitii de dictie (citit cu voce tare, rar, pronuntand corect cuvintele si repetandu-le pe acelea la care exista dificultati).
Tablete de curatare.
Pana la ce varsta se pot indrepta dintii prin tratament ortodontic?

Ortodontia nu are limita de varsta. Putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 – 50 de ani. Cu cat mai devreme tratam problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic. Ortodontic corectam anomalia, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in timp a tratamentului, in timp ce non-ortodontic doar o mascam.
Cat dureaza tratamentul ortodontic?

In timpul examenului ortodontic initial se poate afla un timp estimativ al tratamentului ortodontic. Tratamentul poate varia foarte mult de la persoana la persoana.
Durata unui tratament cu bracketuri poate ajunge pana la 2 ani, dar in cele mai multe cazuri se rezolva in 12 luni. Trebuie sa existe o colaborare foarte stransa intre medical ortodont si pacient, vizitele lunare fiind de o extraordinara importanta.

 

Recomandari pentru copii
Cu toate ca igiena orala este usor de intretinut, iar afectiunile dentare pot fi evitate, multi copii fac carii, care pot duce la dureri, nopti nedormite, conducand intr-un final chiar la extractia dintelui afectat. Este important sa-i invatam pe cei mici despre cum pot evita aceste probleme, avand o igiena orala corespunzatoare.

Mancare

Consumul de alimente nutritive variate este foarte important, mai ales in timpul copilariei, cand copiii sunt in plina dezvoltare fizica si psihica. Copilaria este perioada in care copilul invata ce si cum sa manance, ce este bine pentru el si ce nu, asa ca este bine sa-l incurajati sa manance sanatos.

Sfaturi:

Asigurati copilului alimente variate cu o valoare nutritiva mare, incluzand fructe si legume, carne, etc.
Evitati sa-i dati snacksuri si dulciuri intre mese, deoarece atunci probabilitatea de a face carii este foarte ridicata.

Lichide

  • Invatati copiii ca nu este sanatos sa bea bauturi acidulate, deoarece acestea nu sunt necesare pentru o dieta sanatoasa si mai ales pentru ca dauneaza dintilor.

Sfaturi:

  • Obisnuiti copiii sa bea apa plata si lapte.
  • Evitati sa le dati bauturi dulci, mai ales intre mese.

Igiena orala adecvata

  • Periajul complet, impreuna cu tehnica corespunzatoare sunt necesare pentru dinti si gingii sanatoase. O igiena orala buna, intretinuta de la o varsta frageda poate reduce riscul de afectiuni ce pot aparea cand copilul se dezvolta. Incurajati copiii sa se spele pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Sfaturi:

  • In primii ani de viata (pana la varsta de 6 ani) este bine sa folositi o periuta de dinti moale si pasta de dinti cu un continut mai scazut de fluoruri.
  • Asistati la periajul copiilor dvs, pentru a va asigura ca este realizat corect (pana la 7 ani).

Joaca

  • Daca copilul dvs joaca fotbal, hochei sau alt sport in care acesta se poate lovi, este necesar sa le procurati o proteza de protectie, deoarece astfel, dintii sunt protejati si scade riscul de accidentari.

Obiceiuri

  • Obiceiurile sanatoase sunt foarte importante inca de la o varsta frageda. Aceste obiceiuri includ o dieta sanatoasa, igiena orala corespunzatoare si vizite regulate la dentist.
  • Controalele medicale dentare trebuie sa inceapa de la aparitia primului dinte, si nu mai tarziu de 1 an de la nastere, urmand ca frecventa vizitelor urmatoare sa va fie recomandate de medicul dentist.

Sfaturi:

  • Nu amanati controalele medicale. Daca apare vreo problema, vizitati medicul dentist imediat.
  • Incercati sa ii explicati copilului ca vizitele la medic sunt normale si ca ar trebui sa faca parte din rutina obisnuita.